Cilt: 4 Sayı: 1, 30.06.2022

Yıl: 2022

Araştırma Makaleleri

Kitap İncelemesi

Uygulamalı Mikro Ekonometri, Maliye Politikası, Kamu Ekonomisi, Polis ve İç Güvenlik Araştırmaları, Maliye Çalışmaları, Bütçe ve Mali Planlama, Kamu Maliyesi
Prof. Dr. Ahmet ŞAHBAZ NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ, SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ 0000-0001-8355-5367

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ DERGİSİ (NEÜ SBF Dergisi)  Haziran ve Aralık aylarında basılı ve elektronik olarak yayımlanan, ücretsiz,  erişime açık, çift - körleme hakemlik ilkelerine uygun,  etik kuralları dikkate alan, uluslararası hakemli bir dergidir.  

Dergide Sosyal Bilimler Alanlarında özgün araştırmaya dayalı yayınlara yer verilmektedir. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce olup, İngilizce genişletilmiş özet yer almalıdır.

            * Makale sisteme yüklendikten sonra editörlük tarafından intihal tarama programından kontrol edilecek ve benzerlik oranı kaynakçasız %10, kaynakçalı %30'un  altında ise hakemlik süreci başlatılacaktır.  Aksi durumda yazara geri iade edilecektir.    


 1.      Yayım dili Türkçe ve İngilizcedir.

 2.      Çalışmalar, aşağıdaki bölümleri içermelidir:

         Başlık, Yazar(lar)ın tam adları ve çalıştıkları kurumlar, iletişim bilgileri, makale üst başlığı), Türkçe Özet, anahtar kavramlar, İngilizce özet ve anahtar kavramlar,

         Ana makale metni,

         Kaynakça,

         Ekler, tablolar, şekiller.

 3.      Makalenin başında 150-250 kelimeden oluşan Türkçe özet ve 3-5 kelimelik Türkçe anahtar kelimeler; Türkçe başlığa yer verilmelidir.

 4.      İngilizce özette 150-250 kelime aralığında olmalı ve oluşan İngilizce özet ve 3-5 kelimelik İngilizce anahtar kelimeler yer almalıdır.

 5.      Türkçe yazılmış makalelere makalenin Genişletilmiş İngilizce Özetin de eklenmesi gerekmektedir. Bu geniş özet 750-1500 kelime arasında olmalıdır ve İngilizce başlığa yer verilmelidir. Makalenin başlığı, alt başlıkları ve tüm referanslarını da içermelidir. Genişletilmiş Özet (Extended Abstract) bölümü, çalışma yayımlanmaya kabul edildikten sonra da gönderilebilir. Bu durumda çalışma, Extended Abstract bölümü yazılmadan mevcut biçimlendirme korunarak gönderilmelidir. Uzun özetin İngilizce dil kontrolü (proofreading) yazarın sorumluluğundadır. Özeti dil açısından yetersiz olan makaleler dil geçerliği sağlanana kadar yayımlanmayacaktır.

 6.      Yazım dili İngilizce olan çalışmalar için Türkçe özet (genişletilmiş özet de dahil) yazılmayacaktır.

 7.      Özetlerde makalenin amacını, kapsamını, yöntemini ve kısa sonuçlarını içermelidir.

 8.      Çalışmalar A4 kağıdı boyutunda, üstten, alttan, sağdan ve soldan 2.5 cm kenar boşluğu bırakılarak yapılmalıdır.

 9.      Dergiye gönderilecek çalışmalar MS Word işlemcisinde yazılmış olup .doc veya .docx formatında olmalıdır.

 10.  Makaleler, en az 3000 ve en fazla 10.000 kelime (Genişletilmiş özet hariç), kitap incelemeleri ise ortalama 1000 kelime olmalıdır. Kitap incelemelerinde kelime sayısının 1000 kelimeden az olmaması zorunluluktur. Ancak makaleler de 10.000 kelimenin üzerinde olan çalışmaların uygunluğuna editör kurulu tarafından karar verilir.

 11.  Ana başlıktaki kelimelerin harfleri büyük yazılmalı, Cambria 16 punto, kalın olmalıdır.

 12.  En fazla ikili alt başlık kullanılmalı; ikinci başlık aynı zamanda italik olmalıdır.

 13.  Yazar adı, başlığın bir satır altına gelecek şekilde sağ üst köşeye, Cambria 12 punto olarak yazılmalı; yazar(lar)ın unvanı, görev yeri ve elektronik posta adresi ve ORCID numarası veya linki dipnot olarak (8,5 punto) verilmelidir. Diğer açıklamalar için yapılan dipnotlar metin içinde ve sayfa altında numaralandırılarak verilmelidir.

 14.  Özetler Cambria 10 punto olmalıdır.

 15.  Ana metinler Cambria 11 punto olmalıdır.

 16.  Paragraf aralığı 6 nk ve satır aralığı 1,0 olmalıdır.

 17.  İlk satır girintisi 0,5 cm olmalıdır.

 18.  Dipnotlar Cambria 8,5 punto olmalıdır.

 19.  Direkt alıntılarda çift tırnak (“...”) kullanılmalıdır.

 20.  Şekil, resim, grafik ve tablolar numaralandırılmalıdır. Şekil, resim ve grafik adları altında; tablo adı tablonun üzerinde yer almalıdır. Şekil, resim, grafik ve tablo içerisindeki yazı ve rakamlar 10 punto yazılmalıdır

 21.  Grafiklerinin Windows MS Word’de açılabilir olması, grafik ve tabloların numaralandırılması gerekmektedir.

         22.  Tablolar, figürler, resimler ve çizelgeler derginin sayfasına uygun boyutta olmalıdır. Eğer gerekiyorsa daha küçük puntolarla ve tek satır aralığıyla da yazılabilirler.

         23.  Fotoğraflar .jpeg formatında ve yeterli boyutlarda ve metin içinde ilgili yerlerde olmalıdır.

 24.  Yararlanılan eserlerin kaynakçada belirtilmesinde APA 6.0 (http://www.apastyle.org/) stilinin kullanılması gerekmektedir.

 25.  İnternetten yapılacak olan alıntılarda, Harvard Üniversitesi’nin yayınladığı kılavuzdan faydalanılabilir http://www.library.dmu.ac.uk/Images/Selfstudy/Harvard.pdf

 26.  Makaleler, DergiPark sitemine yüklenmelidir

 Adres: http://dergipark.org.tr/neusbf

 27.  Yazarlara sayfa, punto, satır aralığı, paragraf, alıntı, kaynak gösterme vb. teknik konularda yardımcı olabilecek makale şablonu ekte mevcuttur. Bu şablona uygun olarak hazırlanmayan metinler hakemlik sürecine dahil edilmeden yazara geri gönderilecek ve metnin bu şablona göre hazırlanması gerektiği yazarlara hatırlatılacaktır.

* Etik kurul onayı gerektiren insan ve/veya hayvanlar üzerinde yapılan anket, deney gibi çalışmalar için etik kurul onayının alındığı ayrıca makalelerde belirtilmeli ve muhakkak sisteme belge yüklenmek suretiyle belgelendirilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca ilgili makalenin ilk ve son sayfalarında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir. Ayrıca kullanılan fikir ve sanat eserleri için, telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi ve kitap değerlendirmesi başlığı altında bir çalışma gönderildiğinde kitaba yönelik atfın yanı sıra makalenin son sayfasında kitabın tam künyesinin bulunduğuna emin olunması gerekmektedir.

** Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Dergisi, yayımladığı her bir makale için etik kurallara uyduğunu ve bu yönde değerlendirme yaptığını kabul ve beyan eder.

Etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve/veya hayvan üzerindeki çalışmalar için dergimizde ayrı etik kurul onayları istenmektedir.

Etik kurul onayı alınmamış çalışmalar, dergimizde değerlendirme sürecine alınmamakta ve yayımlanması uygun görülmemektedir. 

Ayrıca etik kurallar bakımından, bilimsel çerçevede Commitee on Publication Ethics (COPE), Council of Science Editors (CSE), World Association of Medical Editors (WAME) ve International Commitee of Medical Journal Editors (ICMJE) adlı kuruluşların dergi editörleri için geliştirdikleri öneri ve kılavuzlar temel alınmaktadır. 

Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi'nin yayın etiği kapsamında, tüm paydaşların etik sorumlulukları taşıması beklenmektedir. Bu kapsamda NEU SBF Dergisi COPE (yayın Eğiti Komitesi) tarafından hazırlanan Yürütme Kılavuzu (Code of Conduct) ve Uygulama Rehberi (Principles of Transperency and Best Practices) izlemeyi taahhüt eder.

Editörler için  Eitörlerin El Kitabını (Cope Guidance for Editors) izlenmesi, editörlerin görevleri kapsamında olup; dergi hakemleri için ayrıca Hakemler için Etik Rehberi (COPE Ethical Guidelines for Peer Reviewers) izlenmek zorundadır. 

Etik kurul onaylarının sisteme yüklenmesi gerekliliği ile makalede nasıl yer alması gerektiğine ilişkin hususlara dergimizin yazım kuralları kısmında ayrıca yer verilmiştir. Belirtilen kısımda telif hakkı gerektiren hususlar ile ilgili de etik kurallar dergimiz halinde belirtilmiştir. 

Dergimizde yer alan her bir çalışma için muhakkak en az iki hakemli kör hakemlik uygulaması yapılmaktadır. 

Benzerlik raporları kati suretle dikkate alınmaktadır. Benzerlik oranı 2021 öncesinde %15'in altında olanlar için değerlendirme süreci başlatılmışken, 2021 itibari ile benzerlik oranı ile ilgili hususlar daha da detaylandırılmış; yalnızca benzerlik oranı kaynakçasız %10, kaynakçalı %30'un altında olan çalışmalar için değerlendirme sürecinin başlayacağı belirtilmişitr.

Yukarıda belirtilen hususlarla ilgili bilgilendirmeler hem dergimizin ana sayfasında yer alan bilgilerde hem de yazım kurallarında da yer almaktadır.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Dergisi, yayımladığı her bir makale için etik kurallara uyduğunu ve bu yönde değerlendirme yaptığını kabul ve beyan eder.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi (NEÜ SBF), makalelerin gönderim, değerlendirme ve yayınlanma olmak üzere hiçbir aşamasında ücret talep etmez. Yazarlar dergiye gönderdikleri çalışmalar için makale işlem ücreti ödemezler. Derginin tüm giderleri Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.